Batteriet i Andholm (BA10)

Batteriet i Andholm (BA10) bestod af 1 stk. 24 cm. kanon.

Batteriet i Andholm, tegning af batteriet

Tegning (kroki) af Andholm

Batteriet minder meget om batteriet i Rugbjerg Plantage, bortset fra at der ikke var en brisk i Andholm. Der var kun et stort hul i jorden.Dette har tidligere ført til den antagelse, at batteriet ikke var bygget færdigt.
Dette er imidlertid ikke rigtigt, idet batteriet var en såkaldt jernbanebrisk-kanon. (B-Geschütze). Jernbanen førte lige op til hullet, og en kran der medbragtes på toget, kunne nu løfte kanonen ned på en delt stålbrisk i hullet. Når kanonen var monteret kørte toget igen, men kunne komme tilbage og medtage kanonen.

Andholm batteri, kran til jernbanebrisk-kanon

Kanonkran

Det var kalibre fra 21 – 38 cm.  der blev monteret på denne måde, men det viste sig at være uforholdsmæssigt tidskrævende at flytte hvis fronten bevægede sig. Til en forsvarslinie var teknikken dog tilstrækkelig.

B-geschütze eller Bettungs-geschütze blev anvendt da tyskerne ikke havde egentligt jernbaneartilleri. De første E-geschütze (E=Eisenbahn) blev taget i brug i 1916

 

Andholm batteri, B-geschütze

Bettungskanone


Anlægget blev ikke sprængt som de fleste øvrige. Det lå på privat jord, og ejeren modsatte sig angiveligt sprængning for at bevare et minde om tiden. Det ligger i dag, incl. hullet,  stort set som det blev bygget.

 

 

Batteriet i Andholm 2013