1848-1850

Hjemkomst 1850. Ikke alle fik manden hjem.

Hjemkomst 1850. Bemærk kvinden i baggrunden

Den første Slesvigske krig, eller 3 års krige, endte blandt befolkningen, hæren og politikerne med en overvældende dansk sejr. Den kom belejligt efter mange skuffelser. Tabet af flåden,  statsbankerotten og tabet af Norge, alt indenfor de foregående 50 år. Nationalromantikken fik et gevaldigt løft, og tilbedelsen af fædreland og Dannebrog  tog nye højder.

Ved krigens start skred Faber sangen om den  tapre landsoldat (Dengang jeg drog afsted), der blev sunget vidt og bredt af befolkningen i gaderne og af soldaterne på march.
Dengang jeg drog afsted (mp3)

Men sejren var på et billigt grundlag.
De besejrede var oprørere uden megen militær anstand eller store midler i ryggen. Lige så snart Det tyske forbund rykkede til hjælp, kneb det for danskerne. Det var først da general Wrangel, efter internationalt pres, rykkede væk fra Fredericia og tilbage over grænsen mod syd at danskerne fik momentum.

Med Wrangel foran Fredericia var udfaldet 1849 formentlig endt med et dansk blodbad.

Og “sejren” løste ingenting. Spændingerne mellem specielt Holsten og Danmark fortsatte, og 14 år senere opstod en ny konflikt på det samme tema. Og denne gang endte det med en dyb dansk national depression.